WINTERTENEN EN KOUDE VOETEN: MET 5 REMEDIES WEG ERMEE

30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

Wie regelmatig last heeft van koude handen en voeten of wintertenen – ook wanneer je niet buiten in de kou staat – weet hoe lastig en pijnlijk het verschijnsel is. Dat je vingers en tenen koud aanvoelen is namelijk niet het enige probleem. Voor veel mensen gaat dit gepaard met een verdoofd of tintelend gevoel, trekkerige en jeukende rode huid, soms zelfs uitslag of blaren. Meestal is dat het gevolg van een slechte bloedcirculatie, maar soms ook van diabetes of andere aandoeningen. Wat doe je eraan? Probeer alvast deze thuisremedies eens uit.

1. EET OF DRINK JE WARM

Denk je spontaan aan alcohol om je op te warmen? Dan moeten we je teleurstellen want een glaasje drinken heeft net zoals cafeïne en roken een slechte invloed op je bloedvaten. Dus ook op je wintertenen. Een beter idee? Verwerk look, bessen, vette vis en ijzerrijke voeding (groene groenten, noten, gedroogd fruit, rood vlees) in je maaltijden. Ook gember-, ginkgo- en groene thee doen je koude handen en voeten goed.

2. VERMIJD GROTE, SNELLE TEMPERATUURVERSCHILLEN

Je ijskoude voeten en wintertenen onder heet water of tegen het verwarmingstoestel houden, dat is geen goed plan. Beter warm je jezelf langzaam op. Andersom geldt dit ook, natuurlijk. Wanneer je naar buiten gaat, maak dan de overgang van warm naar koud zo aangenaam mogelijk. 

Kleed je in laagjes en draag vooral sokken en handschoenen in wol en katoen en vermijd te strakke kledij. Het is immers de bedoeling goed ademende kledij en schoenen te dragen, zodat je lichaam perfect geïsoleerd wordt en de bloeddoorstroming niet vermoeilijkt wordt. 

3. WIEBELTENEN

Belangrijk om je bloed goed te laten circuleren tot in de uiteindes van je lichaam is beweging. Wandel wat rond, sport voldoende of neem wat vaker de trap. Bij een zittend beroep is veel bewegen dikwijls niet mogelijk, maar hoe gek het er ook uitziet: draai met je voeten, wiebel met je tenen, zwier je polsen los, … het helpt allemaal om last van wintertenen te voorkomen.

4. NEEM EEN (VOET)BAD EN VOEG TOE …

… lavendel, gember of koolraap om de pijn te verzachten of cayennepeper, magnesiumsulfaat of Epsom Salt of selder om je voeten en handen een aangename warmteboost te geven. Heb je geen wondjes? Dan kan je ook proberen om je voeten in te smeren met een crème met cayennepeper, sesamolie met wat zwarte peper erin, uiensap of stukjes mierikswortel.

5. VERWEN JE VINGERS EN TENEN

Welke van bovenstaande remedies je ook uitprobeert, doe het met zachtheid. Hoewel natte voeten of handen het ongemak vergroten, is het immers wel van belang om te hydrateren. Dat wil zeggen: droog je voeten en handen altijd goed af, draag vochtabsorberende stoffen en gebruik eventueel babypoeder. Maar smeer ze nadien ook in met een vochtinbrengende crème zodat ze niet uitdrogen, want dat maakt je wintertenen enkel pijnlijker. 

PS: Onze donslaarsjes en donshandschoenen houden je in huis ook zalig warm. 

Veel succes (en warmte) deze winter!

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!