HOE STOPPEN MET SNURKEN?

Snurken is lastig, niet enkel voor jezelf maar ook voor je partner. Met slapeloze nachten en ruzies tot gevolg … Tijd dus om er iets aan te doen. Speur de oorzaak op in 5 stappen!
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

SNURKEN OPLOSSEN STAP 1: VERANDER JE SLAAPHOUDING

Een eerste punt is controleren hoe je slaapt. Slaap je op je rug, dan is de kans veel groter dan je snurkt. Dan zakken het zachte gehemelte, de tong en de huig namelijk wat naar achter en gaat het trillen in de keelholte bij elke ademhaling. 

Lukt het niet om op je zij in slaap te vallen? Neem een rolkussen vast of naai een tennisbal in de rug van je pyjama. Zo wordt op je rug slapen net iets minder comfortabel…

SNURKEN OPLOSSEN STAP 2: HOUD JE NEUS VRIJ

Wie een verstopte neus heeft, snurkt meestal ook want dan is het neusslijmvlies gezwollen. Hoewel je een verkoudheid moeilijk kan vermijden, kan je er wel voor zorgen dat je neus minder snel verstopt geraakt. Dat doe je door stof (en eventuele allergische reacties) te vermijden.

Dus: zo weinig mogelijk textiel en kleding rond je bed, geen extra kussens, knuffel- of huisdieren op de slaapkamer.

SNURKEN OPLOSSEN STAP 3: LET OP JE GEZONDHEID

Door je levensstijl wat aan te passen, kan je de kans op snurken ook al verkleinen. Roken, alcohol en overgewicht bevorderen het snurken. En zelfs te weinig water drinken heeft een negatieve invloed. Als je voldoende hydrateert, blijven je slijmvliezen in neus en keel vochtig en zijn ze minder vlug geïrriteerd (en lawaaierig).

SNURKEN OPLOSSEN STAP 4: VERSTERK JE SPIEREN

Het gaat hier dan specifiek om de spieren achteraan in je keel. Je kan dagelijks een paar simpele oefeningetjes doen. Bijvoorbeeld:

  • Herhaal de klinkers (a,e,i,o,u) luidop, een drietal minuten aan een stuk.
  • Houd je tongpunt tegen de achterkant van je bovenste tanden. Beweeg je tong vervolgens tegen je gehemelte naar achter. Herhaal dit gedurende enkele minuten.
  • Met open mond, beweeg je kaak naar links en dan naar rechts. Houd dit elke keer 30 seconden aan.

SNURKEN OPLOSSEN STAP 5: VRAAG RAAD AAN JE DOKTER

Helpt geen enkel trucje, dan is er misschien een medische oorzaak. Wie weet, heb je bijvoorbeeld slaapapneu, een te grote huig of een scheef neustussenschot? Het loont de moeite om het even te laten onderzoeken. Je nachtrust (en die van je partner) zal er baat bij hebben!

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!