GOED SLAPEN ONDERWEG NAAR JE VAKANTIEBESTEMMING

Je hebt een lange reis voor de boeg en je hebt de eerste uren geen bed in het vooruitzicht. Dan slaap je toch gewoon in de trein, bus, wagen (als passagier tenminste) of op het vliegtuig?
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

In realiteit is het echter niet altijd even gemakkelijk om een dutje te doen op weg naar je vakantiebestemming. Met deze tips haal je misschien toch al wat slaap in onderweg!

COMFORT!

Een luchtmatras of slaapmatje meenemen en je in het gangpad van de bus, trein of het vliegtuig leggen … dat gaat spijtig genoeg niet in goede aarde vallen. Een kussentje of dekentje kan natuurlijk wel!

MAKKELIJKE KLEDIJ

Wil je je gezellig kunnen nestelen in je stoel, trek dan iets comfortabel aan. Jeans of een te strakke broek of rok, is dus geen goed idee. Een pyjama is misschien een stap te ver maar losse kledij kan heus wel trendy en tegelijk handig zijn.

Kleed je in laagjes en doe eventueel een trui met kap aan, zo kan je je nog makkelijker mentaal afsluiten van de mensen rondom je. Nog een tip: doe schoenen of sandalen aan die je gemakkelijk aan- en uittrekt. Zo kun je – als je niet te groot bent – je benen optrekken zonder de zetel vuil te maken.

DENK AAN ETEN

Kijk even na of je onderweg de kans hebt om te eten of niet. In slaap vallen met een rommelende maag is immers nog moeilijker. Eet vooraf of neem een snack mee, die niet te veel suikers of cafeïne bevat. Anders krijg je weer te veel energie om te slapen.

Anderzijds is het ook geen goed plan om een zware maaltijd te verorberen voor je vertrekt, dan moeten je darmen en maag nog te fel werken (en er is soms niet meteen een toilet in de buurt). Houd het dus bij licht verteerbare ingrediënten.

HYDRATEER

Door de airco of verwarming krijg je al vlug een droge mond en dorst. Drink dus voldoende voor je vertrekt. Overdrijf natuurlijk niet want als je om het kwartier naar toilet moet, komt er ook niet veel van slapen in huis.

Een borreltje om makkelijker in slaap te vallen? Dat helpt voor eventjes, maar je slaapt veel onrustiger, minder diep, én je wordt vlug wakker. Het heeft dus weinig zin. Wil je kalmeren, dan kies je beter voor een natuurlijk slaapmiddel zoals een kruidenthee. 

KIES DE JUISTE HOUDING

Buik-, rug- of zijslaper … het maakt allemaal weinig uit als je enkel zittend kan slapen. Kan je je zitplaats kiezen, dan is een plekje aan het raam handiger als je plant een dutje te doen. Zo kan je met je hoofd leunen tegen de wand of het raam. Iets minder kans op een stijve nek dus.

VERMIJD STOORFACTOREN

Als de duisternis valt, maken je hersenen melatonine aan, waardoor je lichaam zich als het ware voorbereidt op slaap. Op bus, trein of vliegtuig is het echter nooit volledig donker. Of het nu aan de straatverlichting of het leeslampje van je buur gaat … Een oogmasker is dan je redding!

Ook ervaar je onderweg heel wat meer geluidshinder dan in je slaapkamer. Neem dus oordopjes mee of luister naar wat rustige muziek om in slaap te vallen. 

Heb jij nog trucjes om beter te slapen op reis?

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!