GEZOND ONTBIJT, MAAK ER EEN OCHTENDRITUEEL VAN!

Goed uitgeslapen kom je onder je dons uit… tijd om aan de drukke dag te beginnen. Die start je best met een gezond ontbijt!
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

ENERGIE VAN ONTBIJT TOT LUNCH

Een goed voedzaam ontbijt is gevarieerd en levert je 300 à 400 calorieën op. Zo heb je genoeg energie om tot de lunch alert en actief te blijven.

Een goed ontbijt be​staat uit:

  • Vezels: De gezondste opties zijn volkoren brood, muesli of granola. Ze bevatten koolhydraten, vitaminen, ijzer én mineralen. Wit brood is op dit gebied geen aanrader.
  • Zuivel: Een goed evenwicht tussen calcium en vet vind je in halfvolle melk of yoghurt.
  • Groente en/of fruit: Vers fruit levert je meteen vitaminen op. De traditionele appel of peer vlug beu? Probeer eens een stukje komkommer of kerstomaatjes bij het ontbijt.
  • Vocht: Hydrateer je lichaam met water, thee, koffie of versgeperst sap.
  • Vet: Een mespuntje boter of een sneetje kaas is genoeg om je in essentiële (onverzadigde) vetzuren te voorzien.
  • Zo weinig mogelijk snelle suikers: Die vind je in vooral in zoet broodbeleg of gesuikerde ontbijtgranen.
  • Eieren, één keer per week: Eiwit of proteïne is van belang voor je lichaam. Meer dan één eigeel per week kan echter voor verhoogde cholesterol zorgen.

TIPS VOOR JE OCHTENDRITUEEL

Natuurlijk springt niet iedereen vrolijk uit bed vroeg in de morgen. Maar zelfs als je geen ochtendmens bent, neem je toch beter de tijd voor een ontbijt. Een tip om wakker te worden én je metabolisme op gang te brengen: drink een glas lauw water met citroen. Een kwartiertje later heb je gegarandeerd wél zin in een gezond ontbijt.

Geen tijd om ’s morgens uitgebreid te ontbijten? Zet desnoods alles klaar de avond voordien, pak het in en neem het mee naar je werk. Voor je aan die overvolle agenda begint, doe je zo de nodige energie op.

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!
Labels