LUCIDE DROMEN: ZELF JE DROMEN BEPALEN

Even snel vliegen als een F16, op een wolk gaan zitten, door een muur lopen, … onmogelijk denk je? Niet in je dromen. In lucide dromen, beleef je het allemaal alsof het echt is.
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

LUCIDE DROMEN ZONDER GRENZEN

In de echte wereld zijn er grenzen: je kan de zon niet aanraken, je kan geen metershoge sprongen maken of door de ogen van een vlieg kijken, … Die ‘obstakels’ bestaan simpelweg niet in je dromen. Daar heb je dus de kans om ervaringen op te doen die in realiteit onmogelijk zijn. Zeker als je je in een lucide droom bevindt en dus beseft dat je droomt.

Lucide dromen is een fascinerend gegeven en bijgevolg het onderwerp van vele onderzoeken én films. In The Matrix of in Nolan’s Inception bijvoorbeeld, komt het fenomeen helemaal tot leven, in extreme vorm dan wel. Maar lucide dromen, dat kan eigenlijk iedereen leren. 

Het is een manier om die delen van je hersenen die je overdag niet gebruikt, te laten werken tijdens je slaap. Wetenschappelijk onderzoek bewijst zelfs dat je hersenen tijdens een lucide droom effectief meer activiteit vertonen. Je bevindt je als het ware in een andere staat van bewustzijn, eentje tussen slapen en wakker zijn.

LUCIDE DROMEN KAN JE LEREN

Letterlijk betekent lucide ‘helder’, maar toch is lucide dromen meer dan je gewoon je dromen herinneren. Om lucide te dromen, moet je beseffen tijdens je droom dat je aan het dromen bent. Hoe doe je dat? De truc is om alerter te worden, te letten op de details, alles in je op te nemen.

Dat begint overdag, als je wakker bent. Kijk goed naar je omgeving en kom echt tot het besef dat je wakker bent. Dan zullen de details je in je droomwereld ook vlugger opvallen, dan zie je waar het niet klopt. Iemand die lucide is, bevindt zich eigenlijk voortdurend in een hogere staat van alertheid. 

GRADATIES IN LUCIDITEIT VAN JE DROOM

Er zijn trouwens gradaties in je luciditeit: van gewoon beseffen dat je droomt tot je dromen sturen en controleren. Meestal kan je pas in die hoogste fase van luciditeit komen na veel oefenen.

Wist je dat lucide dromen zelfs als therapie gebruikt wordt? Bijvoorbeeld voor mensen met veel nachtmerries, trauma’s, stress of een writer’s block. Van onder je dons een droomwereld creëren en beleven … het is dus zeker het proberen waard! Droom zacht!

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!
in BLOG
Labels