BETER SLAPEN, BETER STUDEREN?

Slaap is het eerste waarop veel studenten besparen om tijdens de blokperiode meer te kunnen studeren. Nochtans is slaap van belang voor je gezondheid, je concentratie en je geheugen. Een nachtje doorblokken is dus geen garantie op betere examenresultaten. Op zoek naar het ideale evenwicht tussen slapen en studeren!
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

VIND JE SLAAPRITME

Voldoende uitgerust beginnen aan elke dag van de blokperiode is van groot belang voor je concentratie. Probeer daarom een ritme te vinden in je dagen en nachten. Het maakt niet echt uit om welk uur je begint of eindigt met studeren. Wat er wel toe doet is dat je elke dag ongeveer rond hetzelfde uur opstaat en gaat slapen.

Als je moeite hebt met inslapen door examenstress, doe dan even iets anders dan studeren voor je in je dons te wikkelen. Maak een lijstje met wat je de dag erna gaat doen, dat is al een zorg minder.

LUISTER NAAR JE LICHAAM

Niet iedereen is gebaat met een dagritme dat bijvoorbeeld om 8u ’s morgens begint en om 21u ’s avonds eindigt. Er bestaan wel degelijk ochtend- en nachtmensen. Zoek dus je meest productieve momenten en gebruik die uren optimaal.

Ben je ’ s avonds echt nog niet moe? Dan heeft het geen zin om vroeg in je bed te kruipen. Omgekeerd geldt het ook: als je erg slaperig bent, ga dan toch maar al slapen. Concentreren lukt dan toch niet meer. Je begint beter de volgende ochtend weer fris en monter te leren.

DROMEN VOOR JE GEHEUGEN

Heb je een excuus nodig om overdag even in te dommelen? Dan is het handig om weten dat dromen je zelfs kan helpen om beter te studeren. Onderzoek aan de universiteit van Harvard bewijst immers dat je door te dromen je geheugen traint.

Daarvoor moet je wel in je REM-slaap geraken, de vijfde slaapfase. In die fase – nog ná de inslaapfases en diepe slaap – zetten je hersenen zich echt aan het werk. Je creativiteit en probleemoplossend vermogen worden nu gestimuleerd.

Toegegeven, een middagdutje van een kwartier kan je wel wat ontspanning opleveren maar het zal je jammer genoeg niet echt helpen om die cursus vanbuiten te leren … Een halfuurtje slapen daarentegen zou wel eens een positief effect kunnen hebben.

Succes!

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!