TERUG NAAR SCHOOL, MET HET JUISTE SLAAPRITME!

Tijdens de vakantie is je slaapritme meestal volledig verstoord: lange zomeravonden, nachten met weinig slaap op reis, lekker uitslapen, …
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

Dat geldt natuurlijk ook voor je kinderen. De eerste schoolweek is bijgevolg een ware beproeving. Ontdek onze tips om het schooljaar met fitte kinderen te beginnen!

BEREID JE KIND VOOR OP ZWARE DAGEN

Vermijd een volle agenda de laatste week van augustus. De eerste schoolweek vraagt immers veel energie van je kind. Nieuwe juf, weer in groep functioneren, veel regeltjes volgen, misschien zelfs een nieuwe school en/of nieuwe klasgenoten … zowel psychisch als emotioneel is dat weer wennen voor je kind. Zorg er dus voor dat je in de laatste vakantieweek genoeg ontspanning en amusement voorziet. 

VERVROEG DE REGELMAAT

Combineer de rust wel met meer regelmaat: de laatste vakantieweek elke dag ietsje vroeger in bed en ietsje vroeger opstaan. Zo zit je kind vlugger in het juiste slaapritme van het nieuwe schooljaar.

Hebben je kinderen last met inslapen, laat ze dan geen fysiek of mentaal inspannende activiteiten doen voor het slapengaan. Heb je fervente gamers in huis? Het is geen goed idee om de laatste week verschillende uren per dag te gamen, zeker niet vlak voor het slapengaan.

Onderzoek toont namelijk aan dat de slaapkwaliteit vermindert door te veel mediagebruik. Zet wat rustige muziek op. Laat ze een boek lezen, of nog beter: lees zelf een verhaaltje voor. Een veel slimmer slaapritueel voor je kind!

AANGENAAM WAKKER WORDEN

Tafel dekken, boterhammen smeren, kleding uitzoeken, boekentas maken … het zijn best drukke ochtenden tijdens een schoolweek. Zeker tijdens de eerste schooldagen doet nochtans elke minuut slaap ertoe. Zet alles simpelweg klaar de avond voordien. Je spaart er minstens een kwartier mee uit!

GEEF JE KIND TIJD OM AAN TE PASSEN

Aangezien die eerste schoolweek zo vermoeiend is, plan je in het begin best niet te veel na school. Je kind – en je hele gezin – heeft rust nodig. Vroeger uit je bed, al die nieuwe indrukken, goed moeten opletten in de klas … je zou voor minder moe (en sneller geïrriteerd) zijn.

Geef je kinderen de kans om erover te vertellen en even te ventileren. Met duidelijke afspraken over eten, snoepen, tv kijken én slapen, geraken ze vlugger aangepast. Voor je het weet, is iedereen weer het normale school- en slaapritme gewoon!

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!