SLAPEN IN WARMTE

Je draait en woelt, gooit je laken van je af, zoekt de koele kant van je kussen … het is moeilijk slaap te vatten tijdens een hittegolf. Wat kan je doen om toch te kunnen slapen als het te warm is?
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

BEREID JE VOOR OP HITTE

Eerst en vooral zijn er een paar zaken waar je overdag al op kan letten.

  • Houd de zonnestralen buiten. Om de warmte binnen in je woning te beperken, laat je best ramen en gordijnen toe overdag.
  • Ga je sporten, doe dat dan niet vlak vóór je gaat slapen maar laat er enkele uren tussen. Door te sporten, verhoogt je lichaamstemperatuur. Dat maakt het nog moeilijker om in slaap te vallen tijdens een hittegolf.
  • Drink de hele dag lang veel water. Je lichaam heeft immers vocht nodig om hitte af te drijven.
  • Eet zowel ’s middags als ’s avonds lichte maaltijden. Vermijd stoofpotjes, ovenschotels, e.d. Om zware maaltijden te verwerken, produceert je lichaam meer warmte. 

PAS JE SLAAPRITUEEL AAN

Neem voor het slapengaan een lauwe douche. Een koude douche heeft geen zin. Je lichaamswarmte gaat zelfs omhoog om te compenseren met de (te) lage temperatuur van het water.

Ga zo laag mogelijk tegen de grond liggen. Warmte stijgt, dus in principe zal de keldervloer het koelst aanvoelen. Al kan slapen op de slaapkamervloer ook al volstaan natuurlijk.

Slaap naakt: geen plakkerige slaapkledij en maximale verluchting. Het kan maar helpen. Als je toch graag iets aantrekt, doe dan een dunne katoenen pyjama aan.

TIPS OM AF TE KOELEN

Vind je je normale dons te warm, kies dan voor een zomerdonsdeken. Dit deken is gemaakt uit 100% ganzendons maar het voelt nóg lichter aan en reguleert zowel vocht als warmte extra goed. Om minder te zweten ’s nachts, slaap je best in katoenen lakens en dekbedovertrekken. Synthetische stoffen laten de huid immers niet genoeg ademen en gaan plakkerig aanvoelen.

’s Nachts nog even afkoelen? Laat lauw water stromen over je polsen, armen en enkels. Dat zijn de delen van je lichaam die het vlugst opwarmen. Of wikkel wat ijsblokjes in een handdoek en leg dat op je voorhoofd of in je nek. 

RAMEN OPEN OF TOE BIJ HITTEGOLF

Over het nut van slapen met open ramen ’s nachts wordt nogal gediscussieerd. Enerzijds kan het helpen als je de ramen voor- en achteraan in je woning openzet. Dan kan de lucht circuleren. Anderzijds, tijdens een hittegolf is zelfs de wind warm en zal die dus niet echt voor verkoeling zorgen.

Een alternatief is dan een ventilator langs je bed, als je tegen het lawaai kan tenminste. De frisse lucht maakt de nacht alleszins wel aangenamer.

Meer weten over zomerdons of katoenen lakens? Neem vlug contact op met Fja-Oeyen!

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!