HOE VOORKOM JE NEKPIJN?

Verkrampte en pijnlijke nekspieren, soms zelfs zo erg dat je je hoofd niet meer kan draaien…
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

Iedereen kent het gevoel en heeft wel eens last van een stijve nek. Nekpijn is spijtig genoeg een veel voorkomende kwaal, zeker in tijden waarin we haast niet meer weg te slaan zijn van al die grote en kleine schermen. Hoe kan je een pijnlijke nek voorkomen? We geven je 4 tips!

1. VOLDOENDE BEWEGING

Een stijve nek, wetenschappelijk torticollis genoemd, wordt in veel gevallen veroorzaakt door te lang in dezelfde houding te zitten. Wie veel aan een bureau of in een auto zit, krijgt er last van. Maar ook als je uren bezig bent op een tablet of smartphone, voel je dit na verloop van tijd aan je nekspieren. 

De oplossing is dan ook simpel: probeer je nek wat meer te bewegen. Draai nu en dan je hoofd en armen wat rond, doe wat eenvoudige oefeningen (ook achter je bureau) of loop even rond. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken!

2. CORRECTE HOUDING

Verder moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je scherm en stoel goed staan, dat je mooi rechtop zit én loopt. Doe je dat niet, dan belast je je nek- en rugspieren op de verkeerde manier. Dat zal je misschien niet meteen merken, maar op lange termijn kan je ernstigere rug- en nekproblemen krijgen.

Wat is een goede zithouding aan je bureau? Ga rechtop zitten, houd je rug recht en beide voeten op de grond zodat je knieën een hoek van 90° maken. Je beeldscherm staat best met de bovenrand op ooghoogte. Eveneens van belang is je schouders ontspannen. Heel wat mensen houden hun schouders tijdens het werken, bellen of rijden vanzelf wat omhoog. Zo span je jouw nekspieren onnodig op.

3. LET OP JE SLAAPHOUDING

Om nekpijn te voorkomen en je nekspieren volledig te laten ontspannen ’s nachts, is een juiste slaaphouding niet te onderschatten. Met stip op nummer 1: een kwalitatief hoofdkussen. Een goed hoofdkussen past zich aan aan de vorm van je hoofd en nek. Je hoofd mag dus niet omhoog geduwd worden of te diep in het kussen zakken. 

Voor buik- en rugslapers is het misschien moeilijk aanpassen, maar op je zij slapen is echt het gezondst voor je nek én de rest van je lichaam.

4. HOUD JE NEKSPIEREN WARM

Natuurlijk duffel je jezelf goed in als het koud is, maar vergeet je nek daarbij niet. Een warme sjaal zorgt ervoor dat je spieren niet verstijven van de kou. Denk daar ook aan in andere seizoenen als er een strakke wind staat! Is het kwaad al geschied, dan verhelpt een warme douche, kersenpitkussen of infraroodlicht de pijn. Blijf je last ondervinden, dan raadpleeg je best een arts.

Meer informatie over onze heerlijke donsvullingen voor onder meer dekens, sjaals, kussens en pantoffels? Spring even binnen!

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!