HOE RICHT IK MIJN SLAAPKAMER IN?

Je slaapkamer inrichten doe je naargelang je lievelingsmaterialen, budget, stijl, enz. Maar sta je echt stil bij je slaapkwaliteit? Je biologische klok reageert op duisternis.
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

Je slaapkamer inrichten doe je naargelang je lievelingsmaterialen, budget, stijl, enz. Maar sta je echt stil bij je slaapkwaliteit? Van kleurenleer over feng shui tot gewoon gezond verstand en inzicht in de ruimte, … je kan verschillende theorieën toepassen. De muren, het meubilair (en de plaatsing ervan), de kwaliteit van het bedlinnen, enz, spelen een rol voor je nachtrust, dat staat vast.

LIGGING VAN DE KAMER

Eerst en vooral houd je best rekening met de ligging van de kamer in de woning en de lichtinval. Naargelang de gekozen kleur voor je muren en meubels kan je slaapkamer namelijk te benauwd of te kil lijken. Is ze noordelijk georiënteerd, richt ze dan in met warme kleuren. Ligt je slaapkamer zuidelijk gericht, dan houd je alles best licht.

TIPS SLAAPKAMERINRICHTING

Een ideale slaapkamer is een oase van rust. Denk daar dus aan, zelfs bij de keuze van je gordijnen. Een licht, dun stofje kan mooi zijn, maar verduistert het wel genoeg? Je biologische klok reageert op duisternis. Bij het vallen van de avond maken je hersenen melatonine aan om je lichaam een slaperig gevoel te geven. Liever schaapjes tellen in het donker dus.

Verder zijn er een hoop dingen die je best bewust buiten de slaapkamer houdt omdat ze je verhinderen volledig tot rust te komen of je te veel afleiding bezorgen. We denken dan niet alleen aan rommel en vuile was, maar ook aan een tv en werkspullen. Het is een heel simpel psychisch trucje: niets in de slaapkamer wat niet met slapen (of intimiteit) te maken heeft!

KLEUREN SLAAPKAMER BEÏNVLOEDEN JE GEMOED

  • Blauwtinten brengen sereniteit in de kamer. 
  • Natuurlijke kleuren zoals terracotta en zandkleur weerspiegelen puurheid en eerlijkheid. Je maakt het plaatje af met een houten bed en ecologisch, natuurlijk bedlinnen zoals katoen, damast of zijde.
  • Opvallende kleuren zoals felrood, oranje en geel wekken energie en creativiteit op. In principe zijn deze tinten eerder geschikt voor mensen die makkelijk in slaap vallen maar moeite hebben met opstaan. 
  • Warm rood, paars en bruin creëren dan weer intimiteit en een gevoel van veiligheid.
  • Groene tinten staan voor hoop en stabiliteit. Ze bevorderen ook de concentratie en zijn dus eerder geschikt voor een werkkamer.
  • Zwart geeft de kamer een mysterieuze indruk maar maakt de ruimte kleiner. Het is aan te raden dit enkel als accentkleur te gebruiken. Best combineer je zwart niet met felrood in de slaapkamer want dat creëert een gespannen sfeer. 

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!
Labels