WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN SYNTHETISCHE VULLINGEN EN EEN ECHTE DONSVULLING?

Synthetische dons - veelal polyester - is het goedkoopst, maar isoleert niet optimaal en voelt al snel vochtig aan. Bij een synthetische vulling stel je geleidelijke slijtage van het materiaal vast. Je deken verliest dan aan dikte.
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

Verder kan een synthetisch dekbed enkel in zijn geheel gewassen worden. De vulling kan er niet uitgehaald worden. In de praktijk wordt dus enkel de bekleding echt goed gewassen. Die bekleding gedraagt zicht bovendien als een soort filter, waardoor net het vuil dat cumulatief in de vulling gekropen is… er in blijft zitten! Wat hand in hand gaat met allergieën en bijvoorbeeld de huisstofmijt.

Met andere woorden een synthetisch 'donsdeken' kan je nooit echt perfect reinigen.
Ook op het vlak van het comfort is het minder prettig dan een echt natuurlijk donsdeken. In die zin dat het gewoonweg geen zweet - en dat doen we allemaal in meer of mindere mate - kan opnemen.

Echte dons is licht, soepel en isolerend. Het regelt vanzelf je temperatuur en absorbeert moeiteloos vocht. Echte dons is een organisch natuurproduct dat op moleculair vlak lucht vasthoudt. Lucht is gewoonweg het allerbeste isolatiemateriaal dat er is. Denk bijvoorbeeld aan ramen met dubbele beglazing. Daar zit een laag lucht tussen de glasplaten om een optimale isolatie te bekomen en isolatie is prettiger dan verwarmen. Isolatie schermt je af van de temperatuur in je slaapkamer. Vandaar ook dat een echt donsdeken heel het jaar door het allerbeste slaapcomfort garandeert.

Bovendien krijgt de huisstofmijt, dankzij de uitstekende luchtcirculatie, geen kans om zich te nestelen in je donsdeken. Een donsdeken met echte dons is prijziger, maar de investering verdient zich terug door de lange levensduur - en dat je het om de zeven jaar een professionele en grondige wasbeurt geeft. Als je dan ook weet dat je vanuit Fja-Oeyen een levenslange garantie krijgt op de vulling van je donsdeken, dan weet je zeker dat je de keuze van je leven maakt. Daar mag je met je beide oren op - of onder - slapen.

BOEK DE FJA-OEYEN EXPERIENCE EN TEST ONZE AMBACHTELIJKE DONSDEKENS GRATIS UIT!

ERVAAR ONS HANDGEMAAKT DONSDEKEN GRATIS VOOR EEN HÉLE WEEK

Boek NU
Labels