WAAROM BIEDT ECHT DONS JE HET HOOGSTE SLAAPCOMFORT ALS VULLING VAN JE DONSDEKEN?

Een knuffelig donsdeken is er niet alleen voor mensen die in het hoge Noorden wonen. Donsdekens zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten, kwaliteiten, kleuren en maten voor een koele slaap of die je bij de kilste nachtwind zal verwarmen.
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

Hoewel je misschien niet echt denkt dat de vulling van je dekbed iets is waar je veel tijd en aandacht aan moet schenken, is het belangrijk dat je het verschil tussen veren en dons begrijpt omdat je in het ene allicht veel beter zal slapen dan in het andere!
Bij Fja-Oeyen streven we ernaar om aan ieders behoeften te voldoen, ongeacht je voorkeur voor slapen en begrijpen we hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat je als klant de allerbeste nachtrust krijgt.

Laten we daarom eens kijken naar het verschil tussen veren en dons, en hun invloed op je slaap.

VEREN

Waarschijnlijk is het grootste verschil tussen dons en veertje te wijten aan de verschillende delen van de gans of eend waar ze gevonden worden.

De veren op ganzen en eenden bedekken de buitenkant van de vogel. Deze veren hebben een ‘pen’ die doorheen het midden gaat. Ze hebben tot doel de vogels te helpen vliegen, maar ook om ze te beschermen en droog te houden.

Verder zijn veren zwaarder en groter dan dons. Dit ligt aan de centrale pen en de dikkere haartjes.
De vorm van de veren is over het algemeen langer en platter. Daarom zijn er meer van nodig om dezelfde hoeveelheid isolatie en volume te bieden als dons.

DONS

In tegenstelling tot veren, die op het bovenoppervlak van de gans of eend worden gevonden, bevindt dons zicht meestal op de buik van de vogel tussen de veren.

Omdat dons geen pennetjes heeft is het veel zachter en lichter dan normale veren.

Een ander kenmerk van dons is dat het meer isoleert en de lucht gemakkelijker kan opvangen.
In tegenstelling tot veren neemt dons heel goed vocht op en kan ze deze bij het opschudden weer eenvoudig afgeven.

Hoe meer dons je gebruikt om het deken te vullen, hoe lichter en meer isolerend het wordt.

Nu je het belangrijkste verschil tussen veren en dons kent, wil je waarschijnlijk de voor- en nadelen van beide weten en waarom je beter zou slapen onder één van beide.

VOORDELEN VAN VEREN

Een van de grootste voordelen van een donzen dekbed met verenvulling is dat, omdat veren over het algemeen zwaarder zijn dan dons, ze misschien meer ondersteunend zijn, wat belangrijk voor u kan zijn. Of een reden kan zijn om ze in je hoofdkussen te verwerken.

Een ander voordeel van met veren gevulde dekbedden is de prijs. Over het algemeen zijn donsdekens met veren of een verhouding dons/veren goedkoper dan zuiver dons.

NADELEN VAN VEREN

Waarschijnlijk het grootste nadeel van veren dekbedden is dat ze, omdat ze harde pennen hebben die doormidden van elke veer loopt, soms doorheen het dekbed kunnen prikken, wat behoorlijk onprettig aanvoelt.

Als je hebt geslapen onder een veren dekbed, dan weet je wat we bedoelen! Hoe groter de veren zijn die in het dekbed worden gebruikt, hoe groter de kans dat de pennen gaan prikken.

Een ander nadeel van veren dekbedden is dat de veren ook kunnen breken en ontsnappen aan de dekens. Gebroken veren dienen na gemiddeld 7 jaar vervangen te worden. Want deze zullen zich bij reiniging niet herstellen.

Sommige mensen zijn misschien allergisch aan veren. Indien u allergisch zou zijn aan veren, dan is dit een nadeel voor u.

VOORDELEN VAN DONS

Als je op zoek bent naar een dekbed dat je knus en warm houdt, heeft een donzen dekbed het voordeel dat het waarschijnlijk de beter isolerende optie is om voor te gaan! Dit komt vooral doordat de donsclusters de lucht gemakkelijker opvangen en nog beter isoleren van veren.

Een ander voordeel van dons is dat je dekbed langer meegaat en duurzamer zal zijn, wat uiteraard belangrijk is om rekening mee te houden.

NADELEN VAN DONS

Dekbedden met echte donsvulling gaan langer mee dan met veren gevulde dekens, maar een van de nadelen is dat mooie dons zeldzamer en hierdoor duurder is.

Zowel veren als dons zijn geweldige opties, zeker in vergelijking met een synthetische vulling. Want ze zijn comfortabel en ze hebben het voordeel dat ze je lekker warm houden in bed zonder oververhitting!

Onthoud zeker dat je met een lager gewicht aan dons dezelfde isolerende factor en warmtegevoel krijgt als met een hoger gewicht aan veren. Als je dus het allerhoogste slaapcomfort wil, de combinatie van een lichtgewicht deken en tegelijk de meest aangename warmte, dan kies je voor echt dons.

BOEK DE FJA-OEYEN EXPERIENCE EN TEST ONZE AMBACHTELIJKE DONSDEKENS GRATIS UIT!

ERVAAR ONS HANDGEMAAKT DONSDEKEN GRATIS VOOR EEN HÉLE WEEK

Boek NU