WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN BEDDENGOED?

Wist je dat beddengoed een belangrijke rol speelt in je nachtrust? Het juiste beddengoed zal de werking van je donsdeken complementeren wat alleen maar zal toevoegen aan de kwaliteit van jouw nachtrust!
7 oktober 2023 in
Kris | Fja-Oeyen
Vandaag hebben we het over beddengoed en waar je op moet letten bij het kopen ervan. Want wist je dat het beddengoed een enorm belangrijke rol speelt in je nachtrust? Het juiste beddengoed zal de werking van je super-de-luxe donsdeken ondersteunen wat alleen maar zal toevoegen aan de kwaliteit van jouw nachtrust!

 
 


Dus, waar moet je op letten bij het kopen van beddengoed? Wij raden altijd aan een stof te kiezen die goed ademt. Dit zal je donsdeken toelaten voldoende lucht te absorberen waardoor het mooi vol zal blijven. Als je donsdeken niet genoeg lucht krijgt, kunnen de donsvlokjes namelijk plat worden en dat is niet de bedoeling! Ook zal je meer gaan transpireren omdat er geen goede circulatie is.  
Wij raden aan om steeds zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. De natuur heeft ons zo veel moois te bieden. Er is al vaak geprobeerd om moedernatuur te kopiëren om aan de massaproductie en massaconsumptie te kunnen voldoen. Maar als we de natuur respecteren blijven we erbij dat het origineel steeds de beste optie is.

Behalve de grondstof zijn er verschillende factoren die uiteindelijk de kwaliteit van het textiel bepalen. 

Een van de elementen is de fijnheid van de draad. Meestal geldt hier des te fijner de draad, des te fijner de kwaliteit. Een volgende referentie is het aantal draadjes per vierkante centimeter. Algemeen geldt hier de regel hoe meer hoe beter. Maar hierbij is het wel belangrijk om het uiteindelijke doel van het textiel in het oog te houden. Soms is het net aangenamer om het op een laag aantal draadjes per vierkante centimeter te houden. 

Een ander element is dan weer de lengte van de draad. Lange vezels hebben een aangenamer soepeler resultaat. Korte vezels gaan sneller pluizen of opwollen. 
Vochtabsorptie, wat is de hoeveelheid vocht die de stof kan opnemen t.o.v. het eigen gewicht. … 

En zo zijn er nog verscheidene andere elementen die invloed hebben op de kwaliteit. Belangrijk is te onthouden dat al deze elementen samen een beeld van de kwaliteit van de stof geven. Enkel baseren op 1 van bovenstaande kan een vertekend beeld geven. Zo zouden we bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat een bepaald stof een heel hoge threadcount heeft, aantal draadjes per vierkante centimeter. Plus de draadjes heel fijn zijn. Wauw fantastisch. Maar wat er niet vermeld wordt is dat het heel korte stukjes zijn die in elkaar gedraaid zijn. Met resultaat een fijne stof die snel opwolt.  

Zo ik hoop dat je met deze video alweer stappen gezet hebt naar betere nachten. Mochten er vragen zijn of zaken zijn die je graag in een volgende video besproken ziet, laat ze mij zeker weten. Maar voor nu, alvast, slaapzacht.