SLAPEN OM AF TE VALLEN?

Wat dacht je van een slaapdieet om een paar kilo’s kwijt te geraken? Klinkt gemakkelijk, maar wat is de theorie erachter?
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

SLAPEN BEÏNVLOEDT JE EETLUST EN GEWICHT

De link tussen slapen en gewicht wordt tegenwoordig erg veel geanalyseerd. Met resultaat, want er zijn redenen om aan te nemen dat een slaaptekort overgewicht in de hand werkt. Zo blijkt slaapgebrek een directe invloed te hebben op de hormonen leptine en ghreline. 

Leptine is het hormoon dat je hersenen laat weten dat je genoeg gegeten hebt. Als je niet voldoende slaapt – 5 uur of minder – dan daalt je leptineniveau en ben je dus geneigd meer te eten. 

Ghreline geeft je hersenen dan weer een seintje dat je honger, dat het tijd is om te eten. Hoe minder je slaapt, hoe meer ghreline je lichaam aanmaakt. Resultaat: een groter hongergevoel.

Daarnaast stelden wetenschappers vast dat mensen die te weinig slapen al op jonge leeftijd een te hoog BMI hebben, wat in vele gevallen dan weer tot overgewicht leidt in hun latere leven. Bij een slaaptekort verbrand je namelijk trager lichaamsvet.

HOE MEER SLAAP, HOE SLANKER?

Spijtig genoeg is slapen geen wondermiddel om af te vallen. Het is niet zo dat je vanzelf slanker wordt als je x aantal uren langer gaat slapen. Het gaat er vooral om voldoende te slapen, namelijk 7 à 8 uur. Dan zal je merken dat je eetlust normaliseert en je wat fitter bent. Denk dus ook aan de collateral damage: wie weinig slaapt, is overdag moe en heeft logischerwijze minder zin om te sporten.

Nu, werken aan je overgewicht of dat extra kilootje doe je op verschillende vlakken. Beweeg meer, eet gezond én slaap voldoende!

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!