SLAAPGEWOONTES VAN DIEREN

Elk mens heeft zo zijn eigen slaapgewoontes: op je zij of rug, met een warmwaterkruik of een stapel donskussens, vroege vogels of nachtuilen, … Zo hebben ook dieren hun slaaprituelen. We zetten even de opvallendste – én grappigste – op een rij.
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

AANTAL UREN SLAAP

 • Eerst en vooral is er een groot verschil tussen kuddedieren en roofdieren.
  Kuddedieren zoals zebra’s, bizons en wilde paarden slapen gewoonlijk kort, in powernaps verdeeld over dag en nacht. Zij moeten immers snel kunnen vluchten bij gevaar.

  Roofdieren, bijvoorbeeld tijgers en leeuwen, slapen net erg veel en lang (tot 20 uur per dag!), vooral overdag. Ze moeten ’s nachts natuurlijk klaarwakker zijn om op jacht te gaan. 

 • Enig idee welke zoogdieren het minst slapen van allemaal? Dat zijn olifanten en giraffen. Zij komen met een viertal uurtjes per dag toe. Een groot contrast met
  beren. Zij doen extreem lange dutjes, tot 8 maanden aan één stuk!
   
 • Huisdieren zoals gedomesticeerde katten en honden passen zich in grote mate aan aan het ritme van de mens. Toch slapen katten véél meer dan ons. Zij brengen maar liefst 70% van hun leven al slapend door. 
   
 • Ook nog een speciaal geval: de dolfijn. Hij slaapt eigenlijk nooit volledig. Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open. Dat doen ze zo een 8 uur per dag.

VERSCHIL IN SLAAPHOUDING

 • Wat met de slaaphouding van dieren? Dat vleermuizen ondersteboven hangen om te slapen, wist je waarschijnlijk al. Panters slapen dan weer graag hoog in een boom op een tak en koeien kunnen staand slapen. Maar… een koe zal wel enkel dromen als ze ligt.

  Nijlpaarden op hun beurt zetten zich in het water voor een dutje. Ze zinken tot op de bodem van de rivier of het meer en komen af en toe boven om adem te happen. Maar de schattigste slapers zijn toch otters. Zij drijven rustig op hun rug in het water, ‘poot in poot’. Dat doen ze om niet van elkaar weg te drijven. Romantisch, toch?

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!


in Blog
Labels