HET WASPROCES VAN EEN DONSDEKEN

We krijgen vaak de vraag waarom je een donsdeken niet gewoon zelf kan wassen thuis. De beste manier om deze vraag juist te beantwoorden is door het wasproces toe te lichten.
7 oktober 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

Wanneer je een donsdeken bij ons binnen brengt voor een wasbeurt wordt dat niet gewoon in de wasmachine gestopt en daarna netjes op de wasdraad gehangen, het ondergaat verschillende stappen voor het weer een proper donsdeken is.

STAP 1 : DE CONTROLE

Bij de eerste stap wordt uiteraard het donsdeken grond bekeken en vastgesteld wat de staat ervan is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de bekleding niet alleen vuil maar ook beschadigd is. Ook is er een verschil tussen een donsdeken met een buizensysteem en een met een cassettesysteem. 

STAP 2: OPENMAKEN

Tijdens de tweede stap wordt het donsdeken voorzichtig opengemaakt en wordt het volledig leeggemaakt. Alle dons wordt er dus uitgehaald. Hierbij wordt het type donsdeken belangrijk, want de bekleding van een donsdeken met een buizensysteem kan opnieuw gebruikt worden. De bekleding van een donsdeken met een cassettesysteem kan niet hergebruikt worden omdat het onmogelijk is dit open te maken zonder het te beschadigen.

STAP 3: DONS WASSEN

De dons en de bekleding gaan apart het wasmachine in tijdens de derde stap. De dons gaat in ons gespecialiseerd wasmachine dat speciaal gebouwd is voor het wassen van dons vlokken. Dit wasproces is zoals kijken naar een sneeuwbol!

STAP 4: DONSDEKEN OPVULLEN

Tijdens de laatste stap wordt de gewassen of de nieuwe bekleding weer gevuld met de propere donsvlokken en kan je er weer tegenaan voor 5 jaar!

Labels