DONSDEKEN VOELT PLAT AAN

Voelt je donsdeken plat en minder volumineus aan? Dan kan dit 2 oorzaken hebben. Enerzijds kan het met de kwaliteit van je vulling te maken hebben. Anderzijds kan het zijn dat je dons vuil geworden is.
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

VERSCHIL IN KWALITEIT

Zoals je doorheen onze website kan lezen bestaan er enorm veel verschillen in donskwaliteit, gaande van kwaliteiten met een verhouding dons en pluimpjes tot kwaliteiten uit de zuiverste dons. Maar wat heeft de kwaliteit nu te maken met het platte donsdeken? Wel, bij aankoop zal elk donsdeken een mooi volume aannemen. Maar door gebruik lijkt het volume af te nemen. 
Laten we beginnen bij de kwaliteiten die bestaan uit een percentage pluimpjes, al is het maar 5% à 10%. Pluimpjes bestaan uit een harde pen met symmetrisch aan weerzijde ervan haartjes. De pluimpjes zorgen in het begin voor onder meer een steviger en zwaarder donsdeken. Ook zal de centrale pen flexibel zijn en meebuigen met de bewegingen van het donsdeken. Maar na verloop van tijd, neemt de flexibiliteit af en breekt de pluim in kleinere stukjes. De kleine stukjes kunnen het donsdeken niet meer openhouden en het zal hierdoor in volume afnemen. Met een plat donsdeken als resultaat.

Bij donsdekens gevuld met 100% dons bestaat er ook enorm veel verschil. Mindere kwaliteiten dons, lijken op het eerste zicht misschien enkel te bestaan uit 100% dons. Maar schijn durft wel eens te bedriegen. Ook deze kwaliteiten hebben een klein pennetje of een peul aan het dons. Ook hier zal de flexibiliteit stelselmatig afnemen en uiteindelijk breken. 
Dit is dan ook de reden waarom bovenstaande kwaliteiten bij reiniging steeds bijgevuld dienen te worden. Ze zullen na het wassen weer hygiënisch proper zijn. Maar niet aan volume gewonnen hebben. De vulling is gebroken en dient vervangen te worden.

PLATTE DONSDEKENS DOOR VUIL

Verder wordt een donsdeken plat door het opgestapelde vuil aan de binnenzijde van het donsdeken. Elk donsdeken, in eender welke kwaliteit, wordt door gebruik vuil. We transpireren allemaal, dit is een natuurlijk reinigingsproces van ons lichaam. Transpiratie is natuurlijk geen zuiver water. Het vocht verdampt maar het residu blijft aan de uiteinden van het dons kleven. Op een gegeven moment heeft het dons niet meer de kracht om open te blijven staan wat u een plat donsdeken als resultaat oplevert. 
Na het wassen wordt het verschil in kwaliteit zichtbaar. Enkel het zuiverste dons zal terug mooi open komen te staan. En als het ware weer prachtig openbloeien als een bloem. Weer het volume aannemen als bij moment van aankoop. Je donsdeken zal hierdoor ook niet bijgevuld moeten worden.

Fja-Oeyen geeft dan ook als enige s​pecialist een levenslange garantie op haar vulling.

Je donsdeken in zijn geheel in een wasmachine wassen is jammer genoeg niet voldoende. 

Wil je graag je donsdeken wassen of wil je persoonlijk advies? Laat het ons snel weten. 

Labels