DONS EN ALLERGIE

Hypoallergene donsWe horen vaak dat mensen allergisch zijn aan veren of dons terwijl dat eigenlijk niet het volledige verhaal is
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

We horen vaak dat mensen allergisch zijn aan veren of dons terwijl dat eigenlijk niet het volledige verhaal is.

De British Medical Journal deed onderzoek naar wat nu net de oorzaak is van allergische reacties en astma aanvallen in bed. Ze vergeleken het aantal reacties en aanvallen die zich voor deden bij patiënten die sliepen onder polyester beddengoed en onder beddengoed dat bestond uit dons en veren. De verschillen waren enorm en de oorzaak daarvan ligt niet helemaal aan de gekozen materialen, maar eerder aan een veel kleinere boosdoener: huisstofmijt. 

Het insect bevindt zich onvermijdelijk in omgevingen die lekker warm zijn, tussen de 17 en 32 graden, en die lekker vochtig zijn, tussen de 70 en 80 procent luchtvochtigheid, ... het bed. Daardoor komt huisstofmijt meer voor in de zomer dan in de winter in Europese landen en in Noord-Amerika, en is het bijvoorbeeld quasi onbestaand in het Midden-Oosten waar de lucht droog en extreem warm is.

Het insect zelf is niet waaraan men allergisch is, maar eerder aan de allergenen die de huisstofmijt meedraagt. Daarom is het belangrijk voor mensen met allergieën om beddengoed te kiezen waarvan de huisstofmijt geen fan is. De studie van de British Medical Journal toonde aan dat het insect zich thuis voelt in polyester, en dat het helemaal geen fan is van veren of dons. De deelnemende patiënten die sliepen onder echte donsdekens en op echte veren kussens hadden dan ook aanzienlijk minder last van allergische reacties en zelfs astma aanvallen.

Bovendien is maar 1 op de 1 miljoen mensen daadwerkelijk allergisch aan veren of dons, en dan gaat het over onbehandelde materialen, niet over de grondig gewassen materialen die gebruikt worden in kussens of donsdekens. 

Dit ontkracht niet alleen de mythe dat mensen allergisch zijn aan veren of dons, maar legt eveneens de echte oorzaak van sommige allergieën bloot.