6 TIPS VOOR DE NACHT EN OCHTEND VÓÓR JE EXAMEN

30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

1. PLAN VOLDOENDE ONTSPANNING IN

Ook de dag voor een examen is het een goed idee om even je hoofd vrij te maken en je lichaam te ontspannen. Een komische film kijken, een koffiemomentje met vrienden, een rondje joggen … Ook als je gewoon wat lacht, ontspan je en slaap je beter.

2. EET EEN GEZONDE MAALTIJD

Gezond eten is altijd belangrijk, maar net voor je examen kan je jezelf nog dat tikkeltje extra verzorgen door wat brain food op het menu te zetten. Vooral voedingsmiddelen die vitamines B, E of K bevatten of rijk zijn aan omega 3 houden je brein in vorm. Enkele voorbeelden daarvan zijn vette vis (zalm, makreel, forel), broccoli, pompoenpitten, havermout, blauwe bessen, donkere chocolade en noten. Niet voor niets wordt de traditionele notenmix met rozijnen ook wel ‘studentenhaver’ genoemd.

3. LEG ALLES KLAAR VOOR DE OCHTEND

’s Morgens nog uitzoeken welke outfit geschikt is, dat is geen aanrader met examenstress én een eventueel ochtendhumeur. Zoek dus de dag voordien al de juiste kleren uit. Leg ze klaar naast je flesje water en alles wat je nog nodig hebt: je rekenmachine, pennen, potloden, … Weer wat tijd bespaard!

4. REVISEER NOG EEN LAATSTE KEER

Maak vooraf een korte samenvatting of een overzicht van de hoofdpunten. Dat is dan het laatste wat je bekijkt voor je gaat slapen. Tijdens je slaap verplaatsen je hersenen immers de geleerde informatie van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen. 

5. RESPECTEER JE NACHTRUST

De verleiding is misschien groot om nog even een nachtje door te blokken. Wees slim en doe dat niet. Sowieso is slapen tijdens de examenperiode erg belangrijk. Dat geldt des te meer de nacht net voor een examen. Door te weinig te slapen, ga je minder onthouden van al de leerstof die je wél al kende. Bovendien zal je je tijdens het examen zelf minder goed kunnen concentreren.

6. OVERDRIJF NIET

Als je echt nog iets wil nakijken voor je examen, doe dat dan bij het ontbijt. Maak niet de fout om onderweg of tijdens het wachten aan de examenruimte je cursus er nog bij te nemen. Dat brengt je hersenen enkel in de war. Zelfs al ken je niet heel je cursus, vertrouw op wat er al in je hoofd zit.

Heb je moeite met inslapen tijdens de examens?

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!