Tradities van het huis

Fja-Oeyen donsdekens en bedlinnen worden ambachtelijk gemaakt in het eigen atelier in Mol.
Daarbij hanteren wij onze eigen tradities. Die zijn overgeleverd van generatie op generatie en met de jaren vaak nog verfijnd.

Waarom dons in kanalen?

Er zijn verschillende afwerkingen voor dekbedden. De meest voorkomende zijn cassetten en kanalen, al dan niet voorzien van een tussenschot of souflet. Cassetten, ruiten of vierkanten worden gebruikt voor zwaardere donskwaliteiten. Dit omdat deze vullingen te vlug naar beneden zakken in een systeem met kanalen. 

Duodekens en combineerbare dekens zijn de zwaarste. Met zo’n deken ligt u onder 6 lagen bekleding, wat uiteraard vulling bespaart. U slaapt in dit geval onder een systeem dat met het aangename gevoel van een kwaliteitsdeken niets meer te maken heeft.

Enkel de fijnste/lichtste donskwaliteiten zoals die van ons zijn geschikt om in kanalen te verwerken. En dat heeft veel voordelen!

Ieder kanaal wordt met eenzelfde hoeveelheid dons gevuld. Door gebruik, verschuift de vulling in kanalen altijd wat. Daarom moet het donsdeken alle dagen lichtjes opgeschud worden. Maar zo geeft u uw dekbed tevens een luchtbad en kan het de opgenomen vochtigheid terug afgeven. Verluchten geeft aan donsdekens hun lang leven. In cassetten zit het dons vast en kan het niet verschuiven, dus wordt er veel minder opgeschud. Een grondige reinigingsbeurt zal hierdoor veel vlugger nodig zijn, tot zelfs 3 maal sneller dan bij een donsdeken met kanalen.

Bij reiniging kan het donsdeken in kanalen eenvoudig leeggemaakt worden. Op deze manier wordt de vulling apart van zijn bekleding gewassen. Pas dan is het hygiënisch proper. De bekleding wordt separaat gekookt en gestreken, waarna ook deze weer voor de volgende 7 jaar in orde is. Donsdekens in cassetten daarentegen worden in hun geheel gewassen waardoor 3/4 van het vuil gewoon vanbinnen blijft zitten. Jammer toch?

Ook als u denkt aan het bijvullen of vergroten van het deken, zijn kanalen een enorm voordeel.

Slimme overtrekken

In welk stofje ze ook gemaakt zijn, wat ook hun kleur of dessin is, Fja-Oeyen donsovertrekken herken je vanop afstand. Ze hebben immers een heel typische confectie. Ze worden gemaakt met handige instopstroken op 3 zijden en met een rits aan de voetzijde. Hierdoor blijft het donsdeken altijd perfect zitten in de overtrek én rond uw bed.
Het is mooi meegenomen dat hierdoor ook de temperatuur onder uw deken mooi constant blijft. Zo slaapt u alweer beter. 

De dames in ons confectieatelier zijn bedreven naaisters die zorg dragen voor een perfecte snit en afwerking. Op maat, op wens.